Google Chrome ile Material Tasarıma Geçiş

Google Chrome ile Material Tasarıma Geçiş

Google Material tasarımı geliştirmeye ve ürünlerinde kullanmaya devam ediyor. Google Chrome ürünü de akıllı telefonların ardından masaüstü sürümünde de her güncellemede material tasarıma geçme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Keza Chrome beta kanalında yer alan Google Canary hali hazırda 53. sürümde ve Material tasarımı aktifleştirmek mümkün. Yakın süreçte varsayılan olarak material tasarıma geçecek gibi görünmekte. Son güncellemeden sonra hangi bölümleri material tasarıma geçirebileceğinizi bu yazıda anlatmaya çalışacağım.

Google Chrome ve Material Tasarım

Yukarıda da bahsettiğim gibi cep telefonlarında hali hazırda Material Tasarım görünümünde kullanmaktayız bu güzel Google ürününü ve şu an 51.0.2704.63 m sürümünde. Bu sürüme geldiğinizde Kullanıcı Yönetimini, Geçmiş Alanını, Uzantılar alanını material tasarıma geçirebiliyorsunuz. Bu özellikleri etkinleştirebilmeniz için Chrome içindeki deneysel özellikleri aktifleştirebileceğiniz alana girmeniz gerekmekte. Bu bölüme chrome://flags alanından ulaşabiliyorsunuz.

Sırasıyla bu özellikleri aktifleştirebilmeniz aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Kullanıcı Yönetimi : chrome://flags/#enable-material-design-user-manager
Geçmiş Alanı : chrome://flags/#enable-md-history
Uzantılar Alanı : chrome://flags/#enable-md-extensions

Bölümlerin Ekran Görüntüleri

chrome-flags-sayfasi

Uzantılar Alanı

Google Chrome Uzantılar Alanını material tasarıma geçirdiğinizde yolu değişmekte. Menü->Diğer Araçlar->Uzantılar alanından bu alana erişebilirsiniz. Ekran görüntüsü aşağıdadır.

Google Chrome Material

Google Chrome Hakkında Wikipedia

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen bir ağ tarayıcısıdır. Adını çizgesel (grafiksel) kullanıcı ara yüzünden almaktadır. Microsoft Windows için geliştirilen beta sürümü ilk kez 2 Eylül 2008 tarihinde kullanıma sunulmuştur. Daha sonra Mac OS X ve Linux sürümleri de geliştirilmiştir.

Google Chrome’un temelini açık kaynak kodlu “Chromium” tasarısı oluşturur. Chromium tasarısı, özgür BSD Lisans altında yürütülmektedir. Chromium, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu halde bu kodların, kapalı kaynaklı projesinde kullanılabiliyor olmasının nedeni BSD Lisansının esnekliğinden kaynaklanmaktadır.

Temmuz 2015 itibarıyla netmarketshare.com adlı internet istatistik aracının yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde %27’lik bir pazar payına sahiptir.