Bir Garip Podcast – Bölüm 0

Yakşalık 15 yıl önce, zamanında podcast olarak görülebilecek olan internet radyolarında yayın yapıyordum. Sanırım gece 23 gibi başlayıp saat iki veya 3 olana kadar yayın yapıyordum. O zamanlar şarkıların denetlenmesi olmadığı için ara vermek istediğimde yada konuk olarak birini almadığımda basıyordum üç şarkıyı ard arda, dinleniyordum.

Özellikle son bir yıldır içimde tekrar uyanan bu isteğe gem vurmaya çalışıyordum. Zamanım yoktu, ekipmanım yoktu ve en önemlisi de konular hakkında kendi içimde net bir kurgu oluşturamıyordum.

Sonrasında araya giren pandemi süreci ile birlikte vaktim biraz olsun artmaya başladı. Evden çalışırken bu duygu beni tekrar sardı işin açıkçası. Bu süreç içerisinde dürtülerimi engelleyemediğim bir anda sipariş ettiğim mikrofonlarım da -iki tane yaka, bir tane profesyonel uzak kontrollü yaka ve masa mikrofonu- gelince duramadım :)

Ufak bir planlama ile podcast oluşturmaya karar verdim. İşin açıkçası Umut uyanıkken bu işi yapamayacağım için, gece nasıl çekerim diye düşündüm, taşındım. Şimdilik gece Umut’un ani uyanmaları dışında ses kaydedebilecek ortamı oluşturdum kendime.

Podcast için Mikrofon

Aslında çok fazla araştırma yapmadım ama Çin’den sipariş ettiğim Soonhua SH-666 model mikrofon şu an için işimi görüyor.

Podcast için seçtiğim mikrofonum

Araya bir de 3D Sound USB bellek susturucu aparat ekledim tabii ki. Nimet bir aparat onu söylemek istiyorum :D

Laptop kasaları ve oluşturduğu cızırtılar belli. Ek olarak ben Linux üzerinde bu işlemleri yapıyorum. Doğal olarak biraz da olsa kodsal düzenleme de yapmam gerekti. Sistem içerisinde PulseAudio modülü kullanılıyor. Net ses almak için echo-cancel denilen bir modülü de aktif etmem gerekiyordu. Biraz uğraştırsa da en sonunda çözüme ulaştım sanırım.

Podcast kayıt programları

Aslında programları demek çok mantıklı değil, uzun zamandır ses düzenleme için kulandığım tek bir program var :D Audacity!

Kaldı ki anchor.fm (bkz. bir sonraki başlık) içerisinde ses düzenleme, kayıt, efekt için kullanılacak güzel bir panel de bulunuyor. Ama alışkanlıklarımdan çok fazla vazgeçemiyorum. Onun için bir süre daha sesi kaydedip, düzenleyerek devam edeceğim sanırım.

Podcast için ortam seçimi

Daha önceki araştırmalarımda Anchor.fm sistemini bulmuştum. Onun üzerinden devam ediyorum. Gayet başarılı bir sistemleri var. Ek olarak Spotify tarafından satın alınmış olmaları ve reklam imkanı sunmaları da cabası.

Logo, Resim, tanıtım araçları?

Grafik konusunda hiçbir zaman iddiam olmadı. Çünkü o işlerden asla anlamıyorum. Podcast ana resmi ve ilk bölüm resmi Github profilimde kullandığım resim :) Diğer bölümler için ufak da olsa -ki bu blog yazısı için yaptığım gibi- grafikler çıkartmaya çalışırım.

Ya da alakalı resimler bulur onları eklerim. Şu an bilmiyorum.

Bölüm sıklığı?

Şu an için planladığım haftada bir ya da iki podcast çekip yayınlamak. İlerleyen süreçte vakit ayırabilme durumuma göre daha programlı bir şekilde ilerleyebilirim.

Vee Bir Garip Podcast :D

Aşağıda yayının ilk bölümünü sizlere takdim ediyorum. Yaklaşık iki dakikalık bu bölüm giriş ya da başlangıç bölümü olarak değerlendirebiliriz. Elimden geldiğince tüm bölümleri blog olarak da buradan yayınlayacağım.

Umarım beğenir ve takip edersiniz.

Spotfiy Üzerinde Bir Garip Podcast

Anchor.fm üzerinde Bir Garip Podcast

Selamletle

Serkan Algur: WordPress ile uğraşan deli bir adam...
Benzer İçerikler

This website uses cookies.