Gazi Osman Paşa Kimdir?

PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA

Plevne kahramanı olarak ün kazanmış değerli askerlerimizdendir. 1832 yılında Tokat’ta doğmuş, küçük yaşta ailesi ile beraber geldiği İstanbul’a yerleşmiştir. Beşiktaş’taki, Askeri Rüştiye’yi, daha sonra İdadi’yi bitiren Osman Paşa, 1852 yılında Harbiye’den teğmen olarak mezun olmuştur. 1857 yılında Batı Anadolu’nun özellikle Bursa yöresinin haritasını yapmakla görevlendirilmiştir.Daha sonra Tesalya, Yenişehir Fırka Erkan-ı Harp Reisi, sonra da Cebelilübnan Taburu’na binbaşı olmuştur.Gönderildiği Girit’te gösterdiği başarıdan dolayı Albaylığa, Yemen savaşı’ndaki hizmetlerinden dolayı da Generalliğe yükseldi. Sonra Rumeli’de bulunan 2. Ordu’ya tayin edildi. 1875 yılında Manastır Fırka Komutanlığı’na getirildi.Bosna – Hersek ayaklanması  sırasında Ferik olarak Niş Fırkası Komutanlığı’na getirildi. 1876 yılındaki Osmanlı Rus Savaşı’nda büyük başarılar gösterdi ve Meraşallik rütbesine yükseldi.

Sırp yenilgisinden sonra Ruslar tekrar Osmanlı savaş ilan edince, Osman Paşa, Vidin ve Rahova’yı savunmakla görevlendirildi. Osman Paşa, bunun üzerine Tuna’ya ilerleyerek Plevne’yi ele geçirdi. Rus ve Romanya’lı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne’yi kuşatması karşısında, yaklaşık beş ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunma yaptı. Fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı 2. Aleksandır bu büyük Türk askerine saygı gösterip kılıcını almadı. Sonra İstanbul’a dönünce Sultan 2. Abdülhamid, O’na “Gazi” ünavı ile bir kılıç hediye etmiştir. Bir süre sonra da Mabeyn Muşavirliği’ne getirildi. Gazi Osman Paşa, 05/04/1900 yılında vefat etti. Ölünceye kadar büyük bir şerefle yaşadı. Vasiyeti üzerine Fatih Camii Haziresi’ne gömüldü.

Gazi Osman Paşa Türbesi. 1900 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından, Mimar Kemaleddin’e yaptırılmıştır. Fatih camii avlusunda bulunan türbe neo-klasik üsluptadır. Kare planlıdır. Giriş cephesi ise iki sütun üzerine bir kemerle ve en üstte üçgen taç ile süslenmiştir. Sütunlar mukarnas başlıklıdır. Türbe içte sadedir. Süs unsuru olarak sadece sandukanın etrafını çeviren ahşap şebeke bulunmaktadır.

Gazi Osman Paşa tarihin şahit olduğu önde gelen askeri şahsiyetlerden biri olmuştur. Gerek yurt içinde gerekse yurt adından, şanından ve arka arkaya kazanmış olduğu zaferlerden sitayişle bahsedilmiştir. Onun tarihe mal olan üstün başarıları ve yüksek şahsiyeti, adının dün olduğu gibi bugün de her fert tarafından saygı ve hürmetle anılmasına ve anılacak olmasına sebep olmuştur.

İlçemize adını veren Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’yı rahmetle ve hürmetle yadediyoruz.

Serkan Algur: WordPress ile uğraşan deli bir adam...

This website uses cookies.