Çinden Microsoft’a Darbe!

Çin’in güneydoğusunda yer alan Nanchang kentindeki bütün internet kafelere, bilgisayarlardaki Windows XP yazılımların silinip yerine yerel ‘Red Flag Linux’ yüklenmesi talimatı verildi.

Linux yazılımının Çin’de en yaygın versiyonu olan ‘Red Flag’ (Kırmızı Bayrak), Windows XP’ye olan benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Nanchang Kültür Disiplini Ekibi’nden ismini vermek istemeyen bir yetkili, 600 internet kafeye yolladıkları genelge ile, Amerikan malı Microsoft yazılımların silinip yerine Çin yapımı programlarının yüklenmesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi. Bilgisayarlarına Red Flag Linux yüklemeyen kafe sahiplerine 3 bin 800 yuan (550 dolar) para cezası verilecek.

Radyo Free Asia’ya konuşan yetkili, “Red Flag 6.0’ın bütün internet kafelere yüklenmesi işlemine başladık. Hepsi bu programı kullanmak zorunda” dedi. Değişikliği destekleyen Nanchang Kültür Yönetimi Bürosu, yeni programlar sayesinde korsan yazılım kullanım oranının azalacağını savundu.

Ancak resmi organların kararı Pekin yönetiminin sansür uygulamalarını yeniden gündeme getirdi. California Berkeley Üniversitesi’nden Çin İnternet Projesi uzmanı Xiao Qiang, Nanchang’daki uygulama ile yerel istihbarat birimlerinin daha kolay gözlem ve sansür yapabileceklerini ifade etti. Xiao, “Uygulama sayesinde interneti daha çok kafelerde kullanan Nanchang halkı daha kolay takip edilebilecek ve hükümet kontrolü daha fazla eline alacak” dedi.

Kentteki uygulamadan kafe sahipleri de rahatsız. Yetkililerin teker teker internet kafeleri ziyaret ettikleri ve 5 bin yuan (726 dolar) değerindeki Red Flag Linux’ları bilgisayarlara yükledikleri öğrenildi. Çin’de orjinal bir Windows XP paketi 899 yuan (130 dolar) verilerek satın alınabiliyor.

Bir kafe yetkilisi, “Bu konudaki özgürlüğümüz kısıtlandı, bize bir seçenek bırakmıyorlar. Yeni yazılım bütün programlarla uyumlu çalışmıyor. Sorunlar yaşıyoruz” diye tepkisini dile getirdi.

Red Flag Linux, Çin Bilimler Akademisi’ndeki Yazılım Araştırma Enstitüsü’nde 1999’da üretildi. Yazılımın finansal desteğini hükümetin sahibi olduğu ShangHai NewMargin şirketi yapıyor.