Mattek, infotek ve biotek alanlarında nanoteknolojik projeler geliştiren Türk mücitler finansal destek bulabilmek ve bir izdivaç gerçekleştirebilmek için projelerini görücüye çıkardı. Aralarında elektronik, sağlık, tarım ve daha bir çok alanda fikir aşamasında olan veya olgunlaşıp patent aşamasına gelmiş 51 proje Ulusal İnavasyon Girişimi ve Türk Amerikan Biliminsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin öncülüğünde Sabancı Centre’de gerçekleştirilen proje pazarında finansörlerle buluştu.
Özellikle elektrik enerjisinde elektriğin verimini düşürmeden yüzde yirmi tasarruf sağlayan nano elektronik aygıt, halk dilinde yaygın MS hastalığı olarak bilinen multiple sclorisis hastalığına sebep olan axon tabakasının aşınmasını giderecek hidrojel baslı bir malzeme ve portakal kabuğu artıklarından doğada parçalabilen ambalaj filmi üretmek bu projeler arasında ilginç olanlardan bazılarıydı.
“Bize fırsat verseler dünyadaki ve Türkiye’deki işsizlik krizini çözeriz. “
Enerji tasarrufu sağlayan bir aygıt geliştirdiklerini söyleyen Innovation Ltd. Şirketinin Sahibi Hakan Yıldırım’a ait bu sözler. Hakan Yıldırım devlet desteğinin verilmesi halinde Türkiye’nin enerji harcamasında 6 ayda yüzde 40’lık bir tasarruf sağlayabileceklerini garanti ediyor ve kapsadığı geniş alan nedeniyle projelerinin işsizliğe de çare olacağını belirtiyor. Hakan Yıldırım, “Türkiye’nin elektrik alt yapısı yazın her an çökebilir. Oysa 2-3 Dolara malolacak bir çiple elektrik enerjiyi kontrol altına alınıp tasarruf sağlanabilir, “diyor. Bu projenin aktif hale getirilebilmesi için 2 milyon dolarlık bir yatırım gerekiyor. Geliştirdikleri aygıtla evlerdeki elektronik cihazlardan otomobillerin klimalarına kadar her alanda enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Özellikle araçların klimalarında yakıt tasarrufu sağladığı için İngiltere’deki Cmac firması bunların uçaklara uyarlanması için teklif getirmiş ancak bu savunma alanında önemli bir teknoloji k gelişme olduğu için bunu dışarı vermek istemedik, diyor Hakan Yıldırım.
“Biz insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda maddelerini değil atık madde kullanacağız.”
Diğer bir proje ise portakal kabuğu atıklarının kullanılarak doğada parçalanabilir ambalaj filmi üretmek. İnsan ve hayvan yiyeceklerinin ambalajlanmasında kullanılabilecek Bu ürün aynı zamanda ambalajın içerisindeki mikotoksillerin oluşumunu engelleyecek. Bu projenin sahibi Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Yardımcı Doçent Doktor Müfide Banar. Proji pazarında projeyi tanıtmaya gelen yine aynı üniversiteden Araştırma Görevlisi Zerrin Çokaygil, biobozulur olarak bu projenin bir ilk olmadığını ancak kendi projelerinin bugüne kadar varolan uygulamalarından farkının nişasta yerine atık malzemeden üretilebiliyor olması olduğunu vurguluyor. “Şu andaki firmalar insanın temel gıda ihtiyacı olan mısır ve patatesten elde edilen nişastayla üretiliyor. Oysa biz portakal kabuğu atıklarını kullanacağız. Portakal kasuğunun içinde bulunan pektin malzemesi ile filmin dayanıklı olması için kil malzemesini karıştıracağız. Bu proje için 150-200 bin dolarlık bir bütçeye ihtiyaçları olduğunu belirtiyor Çokaygil.
“MS ve Alzaimer hastalarına umut”
Projeler arasında MS ve Alzaimer hastalarına umut ışığı olabilecek bir proje de yer alıyor. Bu proje Amerika’da Drexter Üniversitesi’nde Amerikan Bilim Fonu’nun mali desteğiyle zaten yürüyen ve patent aşamasına gelmiş bir proje. Dr Wei Sun’un sahibi olduğu projeyi Türklerin doku mühendisliği alanındaki gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla Türkiye’ye getiren kişi bu projede Dr Wei Sun’la birlikte çalışmaları yürüten Eda Yıldırım. Bizim projemiz doku mühendisliği ile nanoteknolojisini birleştirerek sinir hücreleri arasındaki iletişim kopukluğunu gidermeye çalışıyor. Hidrojen bazlı alginate, karbon nanotüp ve sinir hücresi bileşeninden bir doku iskeleti oluşturduklarını ve bu doku iskeletini aralarında boyluk olan iki sinir hücresinin arasına yerleştirdiklerini söyleyen Eda Yıldırım, “bu sistemle Alzaimer hastalarının zayıf hücreleri kuvvetlendirilebilecek ve MS hastalığına sebep olan axonların aşınması bir yalıtım tabakası yaratılarak onarılabilecek,” şeklinde konuşarak MS ve alzaimer hastalığına yakalananlara bir umut ışığı yaktı.
Nanomalzemelere dayalı elektrokimyasal sensörlerin tasarımı ve biyomoleküler algılamaya yönelik uygulamaları, karbon nanotüplerin polimerler ile fonksiyonlaştırılması, nanokil kullanarak yüksek mukavemetli polyester ipliklerin geliştirilmesi, manyetik meta malsemeler ile dökdörtgen dalga kılavuzlarının minyatürazasyonu, nanoparçacık kaplama yöntemiyle fonksiyonel tekstil ürünlerinin geliştirmesi, kayıt yapabilen ayna da projelerden bazıları.
Kaynak : Habertürk