Konuşma ücretini yüzde 30 ucuzlatacak uygulama!

Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, yapılan mevzuat değişikliğinin ardından sabit numaralarda taşınmanın gündeme geleceğini ve bu şekilde pazarın büyüklüğünün 5 yılda 2 milyar dolara ulaşacağını bildirdi.

Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” değerlendirdi.

Şehir içi telefon görüşmelerinin de alternatif operatörlere açılmasıyla, şu anda yüzde 4 olan alternatif operatörlerin payının, 2013’e kadar yüzde 35’e yükseleceğini kaydeden Akarca, “400 milyon dolarlık alternatif konuşma pazarının büyüklüğü 2 milyar dolara ulaşır. Konuşma ücretleri yüzde 30 ucuzlar. GSM sektöründe yaşanan numara taşınabilirliği uygulaması, sabit telefonlarda da yaşanacak” dedi.

Şehir içi telefon görüşmelerinin rekabete açılmasının, hem sektörü canlandıracağını, hem de tüketicilere avantaj sağlayacak gelişmeleri beraberinde getireceğini belirten Akarca, şunları söyledi:

“Şehir içi telefon hizmetlerinin rekabete açılması konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çalışmalarını titizlikle ve olumlu bir çerçevede sürdürüyor. Yetkilendirmenin en kısa sürede uygulamaya geçebilmesi için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, tamamlayıcı çalışmaları hızla hayata geçirmesi gerekiyor. Şimdi sırada, alternatif telekom operatörlerine Sabit Telefon Hizmeti ruhsatlarının verilmesi var. Rekabetçi hizmetleri tüketiciye avantajlı fiyatlarla sunabilmemiz için arabağlantı fiyatlarının makul seviyelerde uygulanması gerekiyor.”

-NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ-

GSM sektöründe yaşanan numara taşınabilirliğinin, sabit telefonlarda da yaşanacağını belirten Akarca, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Mayıs 2009’dan itibaren, aynı GSM aboneliğinde olduğu gibi, sabit telefon aboneliklerinde de numara taşınabilecek. Aboneler, numaralarını değiştirmelerine gerek kalmadan, hizmet aldıkları operatörü değiştirebilecekler. Şu anda Türkiye’deki telekom pazarının büyüklüğü 13 milyar dolar. Pazar yılda yüzde 21 büyüyor. Pazarda, hakim operatörün payı yüzde 96 iken alternatif operatörlerin payı yüzde 4’te kalıyor. Şehir içi telefon görüşmelerinin, faturaların yüzde 80’ini oluşturması bu sonucun nedenlerinden biri. Şehir içi telefon görüşmelerinin de alternatif operatörlere açılmasıyla, şu anda yüzde 4 olan alternatif operatörlerin payının, 2013’e kadar yüzde 35’e yükseleceğini öngörüyoruz. 400 milyon dolarlık alternatif konuşma pazarının büyüklüğünün ise, 2 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.”

Akarca, Telekom pazarının Türkiye’den daha önce serbestleştiği Avrupa pazarına bakıldığında ana operatörlerinin payının yüzde 45 civarında olduğu, yüzde 55’lik kısmın alternatif operatörlere kaydığını belirterek, rekabetin artmasının, sektörün gelişmesine olumlu etki yapacağını, dolayısıyla kullanıcıya avantaj olarak yansıyacağını söyledi.

Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Şehir içi görüşmelerin alternatif operatörlere açılmasıyla, konuşma ücretleri ilk etapta yüzde 30 ucuzlar. Şehirlerarası ve uluslararası konuşmaların alternatif operatörlere açılması, 1,4-1,5 YTL olan dakika ücretlerinin 0,12 YTL’ye kadar gerilemesini sağlamıştı” diye konuştu.

Kaynak : Habertürk

Etiketler