İnternet çocuklar için iyi mi, kötü mü?
Yöneticiler arasında, internet çağında büyüyen çocukların az bilgili, web müptelası, dikkatsiz, az okuyan ve kendini beğenmiş çocuklar oldukları kanısı yaygın.
Ancak Toronto Üniversitesinde yönetim dersleri veren Don Tapscott, bunun öyle olmadığını “ Growing Up Digital: the Rise of the Net Generation” kitabında bunu yalanlıyor.
4 milyon dolar bütçeyle 12 ülkede 16-19 yaş çocukları arasında yaptığı karşılaştırmalı araştırmanın sonuçlarına göre bunun düşünülen şekilde olmadığını kanıtlıyor.
İnternet kuşağı çocukları, çocukluklarında haftada ortalama 22 saat televizyon seyreden ebeveynleri ile karşılaştırıldığında (ABD’yi baz alarak), değişik medya kanallarını kullanarak büyüdüğünü söylüyor Tapscott.
Net kuşağı çocukları, bilgisayar başında daha değişik bilgi ve medya kanallarına ulaşım imkanına sahip olduğunu belirten Tapscot, birkaç iletişim aracını bir arada kullanarak telefonda konuşma, müzik dinleme, okuma ve ödev yapma imkanına sahip.
Kendi deyimi ile -hepsi bir arada- olarak adlandırdığı kuşağı “ pasif öğrenen gençlik olarak adlandıramayız” diyor Tapscot. Ve onları katılımcı, işbirlikçi, örgütleyici, okuyan, yazan ve strateji oluşturan bireyler olarak tanımlıyor.
Araştırmaya göre, Net çocukları sadece gözlem yapmıyor. Onlar tartışıyor, oyun oynuyor, alışveriş yapıyor, eleştiriyor, araştırıyor, bilgi veriyor ve nette hayal ediyor.
Araştırmada teknolojinin onların beynini değişik bir şekilde şekillendiriyor, çünkü net çocukları bilgilerle tıklayarak, keserek, yapıştırarak ve ilgilendikleri materyale ekleyerek oynuyor. Araştırmaya göre onların beyinleri hipertekst şeklinde gelişiyor.
Bu durum onları bilgileri kısa sürede bilgileri işleyebilen bir kuşağa dönüştürüyor. Ancak bunun yanında araştırmada, bilgi çağı teknolojilerinin yanında temel eğtimini de göz ardı edilmemeis gerekiyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre “ net çocuklarında” her şey yerli yerinde.
Araştırmada işe alımlarda yöneticilerin net çocuklarına önyargıda bulunmamaları tavsiye edilirken, yöneticileri onları anlamak için bloglara, sosyal sitelere ve paylaşım sitelerine daha fazla göz atmalarının öneriyor. Böylece iş için başvuruda bulunan bir net kuşak çalışanının nasıl daha verimli kullanılacağının ipuçlarını görebileceklerine dair bilgiler vereliyor araştırmada.