Kablosuz Yaşam Ne Kadar Güvenli?
1994 yılıydı sanırım. Ben o zaman 8 yaşımda falandım. Sigara Üreticilerinden birnin CEO’su ‘Sigaradan ölüm olabileceğine inanmıyoruz’ gibi bir açıklamada bulunmuş. Şimdiyse sigaradan ölümleri, sakat kalan insanları, kararan akciğerleri ve hayatları görüyoruz. Evet bende sigara kullanıyorum ama ‘kötü alışkanlık’ sıfatından ‘Bağımlılık Yapan Kötü Alışkanlık’ sıfatına geçirilmediği ve insanlarımız bu konuda tam anlamıyla bilgilendirilmediği sürece sigara kullanımı devam edecek. Neyse Kablosuz ağlara dönelim.
Şimdi hayatımızın olmazsa olmazı internet ve buna bağlı olarak ‘Wireless‘ olarak da bildiğimiz Kablosuz ağlar ve artık tüm yaşantımızın içine giren ‘3G‘ ile kablosuz yeni nesil telefon ve internet karışımı ortamda bulunuyoruz. Peki yukarıdaki verdiğim sigara bilgisine dayanarak, bu yeni sistemlerin ve artmakta olan BAZ istasyonlarının sayısıyla yayılan radyasyon yakın gelecekte bize aynı etkiyi yaparmı?
Kimi internet sitelerinde yer alan haberlere göre böyle bir etkinin olması olası. Araştırıken bulduğum bir sitedeki makale de sigara tanıtımyla başlıyor. Bu girişi oradan etkilendim diyebilirim. Ama 3G ile hayatımıza giren internetin Cafe,Bar,Gece Klübü gibi yerlerde çekebilmesi ve insanların sürekli çevrimiçi (online) kalabilmesi için bütün baz istasyonlarının güçlendirilmesi yada yenilerinin eklenmesi gerekiyor değil mi?
Baz istasyonlarının radyasyon yaydıklarını biliyoruz. Bunu Baz istasyonlarını dağıtan ve bu sayede hizmet sağlayan telekomünikasyon firmaları da biliyor çünkü baz istasyonu kurdukları binaların 1 katını boşaltıyorlar. En azından kurulan baz istasyonunun altındaki katı.
Peki yeni bir Çernobil vakasıyla karşılaşırsak ne olur. Allah korusun bir patlamadan bahsetmiyorum. Şu anda cep telefonu kullanımı yaşı 10 seviyelerinde (belki daha aşağılarda) ve bütün çocukların ‘ağlamak‘ olarak bilinen silahlarını kullanarak ve de ailelerin çocuklarını koruma içgüdüsüyle aldıkları cep telefonları çocukların üzerinde nasıl bir etki yaratır?
Çocukları yetişkinlere nazaran daha zayıf bir bağışıklık sistemine ve yapıya sahiptir ki, normalde yetişkinlere az derecede etki bırakan bir röntgen ışını çocukları üzerinde ileriye dair derin etkiler bırakabilir. Buna cep telefonlarından yayılan radyasyonu da ekleyebiliriz. Uzmanlar yetişkinlerin cep telefonu kullanmasındaki sakıncaları bir gerçeklik olarak önümüze koyuyorken biz habire çocuklara 3G ile güçlendirilmiş radyasyonlu cep telefonları alıyoruz.
Afferim bize.
(Teknoloji bakımından Wireless Modemlerdeki şifrelerin kırılma yüzdelerini hiç ele almıyorum. İşin bu yanı zaten güvensiz olduğumuzun göstergesi. Hemde bütün dünya olarak)
Haydi Kalın Selametle…
Giriş Alanından İlham Alınan Yazı :Is wireless technology safe?