8 Milyon Cep Telefonu Çöpe Gidecek

‘Cepten’ görüntülü iletişime ve televizyon seyretmeye imkan sağlayacak olan üçüncü nesil (3N) teknolojik uygulamalar, cep telefonu pazarını da baştan sona değiştirecek.  Çünkü 3N’nin getireceği yeniliklerden faydalanabilmek için cep telefonlarının buna uygun olması gerekiyor. Türkiye’de kayıtlı 94 milyon telefon var. Ancak bunların büyük bölümü yeni teknolojiye uyumlu değil. Bu sebeple 2009’da yaklaşık 8 milyon kişinin eski telefonlarını 3N’ye uyumlu yeni cihazlarla değiştireceği tahmin ediliyor. Zaman’ın haberine göre, atıl duruma düşen eski telefonlar ya çöpe gidecek ya da ikinci el piyasada kayıt dışı satılacak. Devletin kasasına 2 milyar Yeni Türk Lirası kazandıran 3N ihalesi, cep telefonu dünyasında yeni bir dönem başlatacak. Turkcell, Vodafone ve Avea aboneleri 2009 Haziran ayından itibaren cepten maç izleme, hızlı internet ve uzaktan sağlık hizmeti gibi pek çok yenilikle tanışacak. Ancak bu uygulamaları kullanmak için, dünyada 3. Generation olarak (3G) adlandırılan üçüncü nesil uyumlu telefon şart. Türkiye’de bir süredir, yeni teknolojiye uygun telefonlar satılıyor. Ancak pahalı olduğu için satış rakamı henüz çok düşük. Uzmanlar ise vatandaşın kısa süre içinde eski telefonlarını yeni cihazlarla değiştireceğini düşünüyor. Türk halkı, cep telefonunu ortalama 1,5 yılda bir değiştiriyor. Unutulmaması gereken bir nokta da eski telefonlarla yeni dönemde de görüşme, kısa mesaj ve internet gibi hizmetler alınabilecek.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (Mobisad) Başkanı Murat Dursun, 2009 başında 3N’ye uyumlu 4 milyondan fazla cep telefonu satılacağını, yıl sonunda ise rakamın 8 milyonu bulabileceğini düşünüyor. Yeni teknolojinin yaygınlaşması ile bir süre sonra telefonların neredeyse tamamı 3N’li olacak. Bu da sektöre hareket getirecek. Fakat telefonların tümü ithal olduğu için ülkeden daha fazla döviz çıkışına da yol açacak. Murat Dursun’un bu konuda ilginç bir önerisi var: “İzin verilsin, eski telefonları toplayıp yurtdışına ihraç edelim.”

Türkiye’de eski cihazların değerlendirileceği sağlıklı bir düzenleme olmadığını dile getiren Dernek Başkanı Dursun, önceki gün yapılan 3N ihalesi ile ikinci el telefon ticaretinde yeni bir dönem başlatılmasını istiyor. Dursun, “Her yıl 8 milyon cep telefonu ikinci elde alınıp satılacak. Yarısı atıl hale gelecek. Biz bunları toplayıp ihraç edebilmeliyiz.” diyor. Derneğin bu konudaki hedefi ise Afrika ülkeleri. “Uganda Büyükelçisi ile bizzat görüştüm. Türkiye’deki ikinci el telefonları alıp Afrika’da satabileceklerini söyledi.” diyen Murat Dursun, Mısır’dan da benzer talepler geldiğini aktarıyor. Mobisad, ikinci el telefonlarla ilgili taleplerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da sundu. Eğer öneri kabul edilirse toplanan eski telefonlar bakım ve onarımı yapıldıktan sonra kutulanacak. Bu telefonlar garantili şekilde satılacak.

‘Yeni cihazların fiyatı ucuzlar’

Türkiye’ye zaman içinde farklı markalı ürünlerin de geleceğini dile getiren Mobisad Başkanı Dursun, bin 200 YTL seviyesinde seyreden üçüncü nesil cep telefonu fiyatlarının yeni yıldan itibaren düşüş göstereceğini belirtiyor. Fiyatların 250 YTL’ye kadar gerileyeceğini dile getiren Dursun, “3N teknolojisini verecek üç operatörün tüketiciye sunacağı hizmetler arttıkça cihaz sayısı çoğalacak. Bundan sonra cihaz alacak insanlar ürünün 3N teknolojisini desteklemesine dikkat edecek. Bu rekabet telefon fiyatlarının düşmesini de beraberinde getirecek.” değerlendirmesinde bulunuyor.

TELEFON ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Görüntülü konuşma hizmeti için telefonun her iki yönünde de kamera bulunmalı.

Tek taraflı, ancak öne çevrilebilen cihazlar da kullanılabilir.

Telefonda dahili modem cihazı olmalı. Bilgisayar bağlantısı bununla yapılıyor.

Televizyon yayınlarını alabilmek için ekran çözünürlüğü yüksek ve geniş ekranlı cihazlar tercih edilmeli.

Tuşlu yerine dokunmatik ekranlı telefonlar daha geniş görüntü sunabiliyor.

Şehirde telefonla adres bulmak için GPS özelliği olan telefon gerekiyor.

Fatura ve garanti belgesi sorulmalı. IMEI numarası kontrol edilmeli.

Telefon almadan önce detaylı model ve pazar araştırması yapmayı ihmal etmeyin.

Kaynak : Habertürk