Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Aşağıda okuyacağınız yazı tamamiyle benim kendi deneyimlerimle gözlemlediğim, yaptığım hatalardan örnek ve bilgi kazandığım konular hakkında bir yazıdır. Tavsiye olarak görebilirsiniz.  ‘ne zırvalıyor bu, ben zaten biliyorum’ da diyebilirsiniz. WordPress altyapısı kullanılan sitelerde bazı şeyleri yapmak her ne kadar iyi olsa da, öyle şeyler var ki -ki en basit hatalarımız- siteyi daha kötü hale getirebiliyor.

En basitlerinden başlayarak gidelim.

1. Fonksiyonlar nereye eklenir?

Öncelikle taa WordPress ile tanışma zamanlarıma denk geldi bu yaptığım şey. Eğer sisteminize bir fonksiyon yazacaksanız bu dosya -yani functions.phpwp-includes içindeki değil wp-content/themes/temaniz/ yolundaki funcitons.php dosyasıdır. wp-includes içindeki dosya ana WordPress kodudur. Zaten birisi ana dosyada değişiklik yapılması gerekiyor yazıyorsa direkt uzaklaşın ordan :)

2. Sınırsız Eklenti yükleyebilir miyim?

Hayır. Herşeyin bir sınırı olduğu gibi bunun da bir sınırı var. Tabii bu sınır size bağlı. Eğer çok çok büyük yükleme zamanlarına tabi olan eklentiler değilseler belki 100 eklenti birşey yapmaz, ama yükleme süresi 10 saniyleler alan eklentilerden kaçınmanız gerektiği de ortadadır. Bence size ne gerekli ise onları yükleyin. Herşeyin fazlası zarar. En büyük bilgiyi bile veriyorsanız 11-12 saniyeden fazla yüklenen bir site pek hayırlı gelmez kullanıcıya

3. Temalarımı Warez kullanıyorum bir sıkıntı olabilir mi?

Hem de nasıl. Nasıl yani demeyin şimdi. Eğer kodlarını kontrol etmeyi bilmiyorsanız ya da bir anlık bu işi boşladıysanız içeriye gizlenmiş bir exploitdosyasıyla sunucunuza anında müdahale edilebilir. Hem Warez kullanarak bazı kişilerin emeklerini çalıyor olabilirsiniz. Sen hiç mi kullanmadın arkadaş diyecek olursanız ‘Evet kullandım. Kötü birşey‘ diyebilirim. Zaten kodları kontrol ettiğinizde şifrelenmiş kodlarla karşılaşacaksınızdır. Bunlar Warez’ in o kadar iyi olmadığının kanıtıdır. Ücretsiz zilyon tane tema var. Az bir araştırma ile sitenizi diğerleri gibi görünmekten de kurtarabilirsiniz hem.

4. Peki desteği nereden alacağım?

İnternette Google Amcadan sonra en büyük desteği WordPress’ in Codex diye adlandırılan alanında bulabilirsiniz. İngilizce bilginizin aşırı yüksek olmasına da gerek yok ancak Türkiye’de ve Türkçe olarak WordPress Türkiye var, Facebook , Friendfeed, Twitter ve benimki gibi blog siteleri var. Yardım alamama ihtimaliniz yardım alabilme ihtimalinizden çok çok düşük… Yani bu sistemi seven herkes size yardım edebilir. Aşırı profesyonel destekler için ücretlendirmeler olabilir bunu da önceden söyliyeyim.

5. WordPress hosting için nereler var?

İnternette çoğu hosting firması şu an WordPress uyumlu olarak hosting dağıtmakta. Tabii bunların güvenliği ve hatta kullanım istatistikleri, erişim süreleri vb. birçok şeye bakmak lazım. 5 -10 -20 -30 $ civarında, yurtdışından adı sanı bilinmeyen firmalardan host almaktansa, kendini kanıtlamış firmalar bulmak en önemli konudur. Ben kendi sunucumdayım o ayrı.

Peki neleri yapmalıyız?

Yukarıdakilerin içerisinde belirttim sanırım yeteri kadar ancak sıkıştığınız yerde kendiniz müdahale ettiğinizde birşeylerin ters gidebileceğini düşünüyorsanız destek alın. Binlerce siteden birine yorum bırakın. Belki gezerken biz bile denk gelip cevaplayabiliriz.

Benden bu kadar. Unuttuğum, yalan attığım, eksik bıraktığım birşeyler varsa lütfen beni yorumlayınız :)

Selametle